بدون حرف پس و پیش میخواهم به جواب این سوال بپردازم. من فکر میکنم شفاف بودن این پرسش برای مدیران یک سازمان میتواند به تعریف و اثربخشی فعالیتهای واحد روابط عمومی در آن سازمان کمک بزرگی کند. قدم اول در این مهم، شفافسازی این تعاریف از سوی خود روابط عمومیهاست. من تعدادی از اهدافی که میتوان با فعالیتهایی از جنس روابط عمومی به آنها رسید، همچنین پیشنهادهایی برای اندازهگیری آنها را در این یادداشت آوردهام و خوشحال میشوم با نظرات شما عزیزان تکمیل شود.
به طور کلی هدف از روابط عمومی ساختن و حفظ یک تصویر درست و مثبت برای برند و سازمان است. این هدف به واسطه ارتباطسازی درست و حفظ آن با مردم، مشتریان، شرکا تجاری، سرمایهگذاران، کارمندان سازمان و سایر ذینفعان قابل دستیابی است.
رونمایی و معرفی یک محصول یا شرکت؛ اندازهگیری این فعالیت میتواند به واسطه اندازهگیری تعدا سرنخها، میزان فروش، میزان آگاهی ایجاد شده و درصد تعامل شکل گرفته در شبکههای اجتماعی حول محور معرفی محصول یا شرکت صورت گیرد.
تشویق برای استفاده از نسخه رایگان محصول یا سرویس؛ بهترین روش در این نوع کمپینها برای اندازهگیری اثربخشی، تعداد دفعات استفاده از نسخه رایگان محصول یا سرویس است.
افزایش فروش یک محصول؛ در اینجا هم بهترین راه اندازهگیری، میزان افزایش فروش است.
جایگاهسازی برای یک برند؛ انجام نظرسنجیهای ادراکی نسبت به برند، قبل و بعد از جایگاهسازی برای آن برند میتواند سنجه مناسبی برای اندازهگیری باشد.
ایجاد تمایز بین یک برند و رقبا؛ مانند جایگاهسازی برای یک برند، نظرسنجی ادراکی قبل و بعد نسبت به برند، همچنین تجزیه و تحلیل رقبا روش مناسبی برای این اقدام است.
کمک به کسب سهم بازار؛ در این نوع کمپینهای روابط عمومی برای کمک به افزایش سهم بازار، تجزیه و تحلیلهای قبل و بعد از کمیپن میتواند کمککننده باشد. همچنین گزارشهای هوش کسبوکار (business intelligence) میتواند به شما دید بهتری از اثربخشی کمپین بدهد.
افزایش آگاهی درباره یک مشکل یا مسئله؛ اندازهگیری این نوع کمپینهای رایج در روابط عمومی میتواند توسط نظرسنجیهای مختلف قبل و بعد از کمپین صورت گیرد.
منصوب کردن یک کلیدواژه به یک برند؛ بهترین روش اندازهگیری برای این نوع فعالیت و کمپینهای روابط عمومی، تعداد استفادهها از کلیدواژهای است که برای آن برند در نظر گرفته شده است.
معرفی یک شرکت یا سخنگویان آن به عنوان رهبران فکری یک موضوع و جریان؛ اندازهگیری میزان موفقیت چنین کمپینی میتواند با میزان رشد سنجهای مانند اشاره شدن (Mention) برند در کنار آن موضوع مشخص شود.
افزایش ترافیک وبسایت؛ دادههای گوگل آنالیتیکس بهترین سنجهها برای اندازهگیری این فعالیت هستند.
لینکسازی در جهت استراتژی سئو؛ برای این جنس فعالیتها نیز دادههای ابزارهای مخصوص سئو و آنالیز وبسایت، بهترین بینش را برای سنجش آن میسازند.
ایجاد سر و صدا و گفتگو حول محور برند؛ ابزارهای خوبی برای روابط عمومی وجود دارد که دادههای آنها میتواند به شما در اندازهگیری میزان موفقیت یک کمپین روابط عمومی کمک کند. برای اندازهگیری موفقیت یا عدم موفقیت در این نوع کمپینها، استفاده از اینگونه ابزارها توصیه میشود.
ایجاد جامعه ارتباطی (Community)؛ کامیونیتی ساختن به طور غیرمستقیم میتواند بر روی تمام کمپینهای روابط عمومی اثرگذار باشد. اندازهگیری این اقدام میتواند از جنس صفر و یکی باشد.
کمپینهای آموزشی برای مخاطبان؛ اگر در رابطه با یک موضوع خاص که مسئله مخاطبان است، کمپین آموزشی اجرا شود میتوان نسبت درخواستهای راهنمایی قبل و بعد از کمپین را ندازهگیری کرد.
پروموت رویدادها؛ اندازهگیری برای موفقیت یا عدم موفقیت در برگزاری و پروموت یک رویداد میتواند توسط سنجه تعداد ثبتنام کنندگان و حاضرین در رویداد انجام شود.
تبدیل شدن سازمان به انتخاب اول رسانهها برای گفتگو و تعامل؛ این موضوع معمولا در طولانی مدت محقق میشود که میتوان نسبت درخواستها از سمت رسانهها را در بازههای زمانی مشخص مقایسه و اندازهگیری کرد.
هدایت احساسات اجتماعی به مثبت شدن نسبت به برند؛ اندازهگیری این نوع فعالیت نیز با ابزارهای مخصوص روابط عمومی تحت عنوان Social Sentiment قابل اندازهگیری و مقایسه است.